A BBC micro:bit egy Angliában, a 6-11 éves gyermekek programozás oktatásának céljaira fejlesztett igen olcsó, és minden eddiginél hatékonyabban használható eszköz. 2016-ban indult hódító útjára.

A szerkezet egyszerűen használható, a web-es felületeken megírt programok USB kábel vagy Bluetooth kapcsolat segítségével tölthetőek fel rá, majd futtathatóak. Külső elem használatával akár rögtön hordozhatóvá is válik.

A kontroller kezdő programozási nyelve itt is a blokk-kódolás, melyet később, a haladó szakaszban a JavaScript felület vált fel. A blokk rendszerű kódolással könnyedén elsajátítható a helyes algoritmikus szemlélet és könnyen sikereket érhetnek el. A felületnek fontos jellemzője a hibajavítás, azaz csak olyan elemeket enged összekapcsolni, amely helyes működést eredményez majd. Természetesen a program helyes futását ez nem tudja garantálni, annak pontos megírása a gyerekeken múlik már.

Az eszköz további kiegészítőkkel bővíthető, így komolyabb, gyakorlati feladatok ellátásra is kiválóan alkalmas. Ilyen kiegészítő pld. a Smart Home Kit csomag hozzá, melyben olyan közvetlenül a micro:bit panelhez kapcsolódó elemek vannak, melyek segítségével okosotthon vezérlést szimulálhatunk a munkaasztalunkon.

Célcsoport:
Általános iskolások, 5-12. osztályos korosztály

Módszer:
Az óra itt is csapatmunkára épül: megbeszéljük a megoldandó feladatot, majd megbeszéljük a program elemeit és speciális működéseit is.

A gyerekek önállóan vagy 2 fős csoportokban végzik el a munkát és az elkészített programot az eszközre töltve tesztelik annak működését.

A végeredményt önálló munka esetén egyenként mutatják be, csapat munka esetén közösen teszteljük, akár valamilyen játék elkészítése után közösen játszunk vele.

Eszköz:
12 db micro:bit eszköz, USB kábelek, elemtartó eszközök, laptopok