Képességfejlesztés - Merlin Kutatólabor foglalkozások

A gyerekek gyakran nem látják értelmét annak, amit tanulniuk kell. Sokszor elhangzik tőlük az a kérdés, hogy „mikor használom ezt majd a való életben?”. Ugyanakkor a legtöbb gyerek alapvetően kíváncsi, és szeretné tudni, hogyan működik a körülöttük lévő világ. Felfedezni és megtapasztalni szeretnék az életüket befolyásoló jelenségeket.
„A jelenségalapú oktatás 2016 óta szerves része finn nemzeti tantervnek, melynek célja többek között, hogy elősegítse a 21. századi készségek, mint a problémamegoldó készség, kritikus gondolkodásmód és együttműködési készségek fejlődését.

Ez az új látásmód a tanulók kíváncsiságából, motivációjából, autonómiájából és egyéni megfigyeléseiből ered, amelyek célja, hogy kérdéseket tegyenek fel és megértsék a körülöttük lévő elsőre egysíkú, de valójában igencsak összetett, többdimenziós jelenségeket. A tantárgyi tanuláson túllép, de nem helyettesíti azt. Sokkal inkább szélesebb, multidiszciplináris perspektívába helyezi a tanulást.”

Játszani, építeni, kísérletezni mindenki szeret. Ha játék közben valamit alkothatunk és kézzelfogható eredménye is lesz a munkánknak, akkor kivételesen gazdag élményekben részesülhetünk.

A Merlin Ház olyan programokat, tanfolyamokat, táborokat szervez a 8-16 éves diákok számára, amelyeken a fiatalok új, izgalmas formában ismerkedhetnek meg a műszaki és természettudományok érdekes világával. A Szegedi Tudományegyetemmel közösen létrehozott oktatásmódszertani kutatóműhelyben történet-, projekt- és probléma alapú programok tervezésével, kidolgozásával foglalkozunk (interm.hu). A robotok építésének, a 3D nyomtató használatának, a molekulák modellezésének, a számítógépek és mobiltelefonok programozásának tudományát játékos feladatok közben sajátíthatják el a gyerekek.

Példák a kidolgozott történeteinkből

„Valahol a Csendes-óceán közepén található egy apró trópusi szigetcsoport, a Yap-szigetek. Ősidők óta egy bennszülött törzs lakja, és ez a távoli közösség szolgál számunkra egy pénztörténeti érdekességgel: évszázadokon keresztül mészkőből faragott pénzt használtak, kőpénzben fizettek egymásnak. Bár ez a rendszer már több, mint 1000 éves, mégis az egyik legmodernebb pénzügyi technológia, a blokkláncon alapuló kriptovaluták elődjének tekinthető.”

„2016. március 13-a legendás dátum a go-játék történetében. Ezen a napon állt ki a sokszoros világbajnok Go-mester, Lee Se-dol a Google DeepMind Technologies által fejlesztett AlphaGo ellen. Az első három kört a mesterséges intelligencia szoftver nyerte, a negyedik játékban azonban nem várt fordulat következett.”

“A Kódjátszma Alan Turing brit kódfejtő életéről szól, fókuszban a II. világháború alatt a híres német Enigma-kód feltörésével. Kódfejtőket toboroznak a munkához, akiknek Turing speciális kvízét kell megfejteniük, ha be akarnak kerülni a csapatba.”

„A történetünk az 1854-es londoni kolerajárvány idején játszódik, amikor egy John Snow nevű angol orvos is éppen a városban praktizált. A korabeli elméletek szerint a kolera okozója a “miazma”, vagyis a rossz levegő volt. John Snow viszont nem hitt ebben az elméletben. Meggyőződése volt, hogy a kolera a szennyezett vízzel terjed. Járványügyi nyomozásba kezdett, és házról házra járva jegyezte fel a fertőzött esetek számát. A statisztikai adatokat térképen ábrázolta, amely később a világ egyik leghíresebb tudományos vizualizációjává vált. A térkép alapján azonosították a fertőzött kutat, leszerelték a fogantyúját, és hamarosan csökkenni kezdett a fertőzések száma.”

„A Galaxy Zoo 2007. július 11-én indította a kutatóprogramját, amelyben a tudósok a nyilvánosság segítségét kérték galaxisok millióinak osztályozására. A programba bekapcsolódva hétköznapi emberek is hozzásegíthetik a csillagászokat a különböző típusú csillagvárosok égi eloszlásának felméréséhez, amivel végeredményben hozzájárulhatnak a világegyetem feltérképezéséhez. Hanny van Arkel holland tanár a Galaxy Zoo képeit nézegetve egy furcsa égitestre figyelt fel. A titokzatos objektum az IC 2497 jelű spirális galaxis közelében helyezkedik el, szokatlanul zöld és nem hasonlít semmilyen galaxisra.”