Bejegyezték a Dabus nevű mesterséges intelligencia nevére annak a találmánynak a szabadalmi jogát, amit a gép alkotott meg. A döntés új távlatokat nyithat a szabadalmi jogok bejegyzésében.

Régóta folyik már vita arról, hogy ha egy gép feltalál valamit, akkor kit illet a találmány szabadalmi joga: a mesterséges intelligenciát, amely megalkotta, vagy az embert, amely az adott mesterséges intelligenciát létrehozta?

Bár a kérdés elméletinek tűnik, nagyon is gyakorlati: 2019 óta húzódik a vita arról, hogy a Dabus nevű mesterséges intelligencia kaphat-e szabadalmi jogot az általa megalkotott két találmányra – egy, a robotok által jól kezelhető ételtartóra, illetve egy különösen szembeötlő figyelmeztető fényre. Az előbbivel kapcsolatban most megszületett a döntés: a dél-afrikai szabadalmi hivatal bejegyezte a szabadalmi jogot Dabus nevére.

[Feltalálhat-e a mesterséges intelligencia, és ha igen, miért nem?]

A Surrey Egyetem közleménye szerint mindez történelmi lépés a jövőre nézve. Hagyományosan ugyanis az embert tekintjük feltalálónak, bár a szabadalom jogát általában az illetőt foglalkoztató vállalat kapja meg. Bár a szabadalmi törvények sokféle módon definiálják a feltaláló fogalmát, a szabadalmat benyújtó jogászcsapat szerint a negyedik ipari forradalomban ezeket a meghatározásokat újra kell értelmezni.

Egy biztos: mivel a mesterséges intelligencia egyre nagyobb szerepet játszik a találmányok elkészítésében, a mostani döntés jelentős hatással lehet a jövőben a szellemi tulajdonjogokra.

A szabadalmi kérvényt egyébként többek között az Egyesült Államokban, Európában és az Egyesült Királyságban is benyújtották, így érdekes lesz azt látni, ott milyen eredménnyel zárulnak majd ezek az ügyek.

forrás: hvg.hu