A repülő autók hamarosan nem csak a fikció, hanem akár a mindennapi élet részévé is válhatnak.

Ha a múltban próbálták elképzelni, milyen is lesz a jövő, sok ember látomásaiban a repülő autók is helyet kaptak, azonban ez a fikció sokáig megmaradt a képzelet szüleményének, hiszen a technológia nem tette lehetővé a megvalósítását.

Bár sokan kísérleteztek vele, az első igazán ígéretes tesztet nemrég egy Stefan Klein nevű professzor végezte, aki a szlovákiai Nyitra és Pozsony nemzetközi repülőterei között vezette a városi közlekedésre is alkalmas autóját.

Az AirCarnak elnevezett repülő autó egy BMW-motorral van felszerelve, hagyományos benzinnel kell tankolni, és 2 perc 15 másodperc kell neki, hogy átalakuljon városi autóból repülővé. A professzor szerint 1000 kilométert tud megtenni egy huzamban a levegőben, 2500 méterig emelkedik, és akár 40 órát is kibírna a felszín fölött. Két embert is szállíthat, akiknek összsúlya nem haladhatja meg a 200 kilogrammot. A teszt során a jármű 170 km/órás sebességgel repült, az út 35 percet vett igénybe, ez a leggyorsabb közúti útvonalon 58 perc lenne.

BBC szerint nagyok az elvárások a repülő autók kialakulóban lévő piacával szemben, amelyeket a népi kultúra már régóta a jövő látomásának mérföldköveként hirdetett meg. 2019-ben a világ egyik legnagyobb tanácsadó cégének előrejelzése szerint az ágazat 1,5 trillió dollárt érhet 2040-re, valamint a hétköznapi közlekedést is nagyban megkönnyítené.