bemutatók
„Nemzet Fiatal Tehetségeiért” ösztöndíj

„Nemzet Fiatal Tehetségeiért” ösztöndíj

Németh Donát Péter a Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola 7.a osztályos tanulója 2020-ban immár másodszor nyerte el a „Nemzet Fiatal Tehetségeiért” ösztöndíjat az informatika-robotika tehetségterületen. Az összesen csaknem félmilliónyi pályázati támogatásból saját 3D nyomtatóra, projektorra és profi számítógép-konfigurációra ruházott be.

2019-ben a MATEHETSZ Nemzeti Tehetség Program tutor-programjának egyik legfiatalabb tutoráltja is lett. 2020 decemberében a kiválasztott 24 magyar tehetség-ígéret egyikeként őt is bemutatták az ország „Adventi tehetségnaptárában”.

Ismerjétek meg őt!

„Bár már egészen pici koromtól fogva mindig érdekelt, mi hogyan működik, 2017 nyarán vált szenvedélyemmé az informatika és a robotika. Azon a nyáron ilyen témájú táborban vettem részt, majd ezt ősztől programozói tanfolyam követte, ahol a Scratch és a Mikro:bit programozás alapjai után elkezdtünk LEGO Mindstorms robotokkal is foglalkozni. 2018-ban és 2019-ben pedig már a WRO robotikai olimpia országos döntőjére készültünk háromtagú csapatunkkal, melynek „főmérnöke” lettem: a versenyrobot megtervezője, építője és fő tesztelője.

Közben felső tagozaton Báthori István bácsi egy szakkör keretében bevezetett a 3D programozás és nyomtatás világába is. Elkezdtek komolyabban érdekelni az „okos”-megoldások, a napenergia és a lézertechnika, valamint a Micro:bit vezérlés felhasználásának lehetőségei. Évek óta hobbim a filmezés, a fotózás és a dróntechnika is. Az utóbbi évben elkezdtem érdeklődni az üzleti, pénzügyi világ működése iránt is. Szeretem továbbá a kreatív, alkotó jellegű tevékenységeket; több tervező, rajz- és fotópályázaton is szerepeltem már, és osztálytársaimmal filmeket is készítettünk.
Legjobb eredményem csapatban a WRO területi 2. és országos 6. hely volt a Regular Elementary kategóriában. De büszke vagyok a különböző 3D tervezőversenyeken elért helyezéseimre, vagy például a saját tervezésű és építésű szolár-robotomról szóló „legtermészettudományosabb előadásért” kapott elismerésemre, illetve „Az Évfolyam Diákja” címemre is.

Az idei tanévben a Merlin Ház informatikai tehetséggondozó tanfolyamain már aktívan részt vállalok a csoportok oktatásában, a foglalkozások megtervezésében és levezetésében is. A fiatalabb korosztályos csapataink versenyfelkészítésbe is besegítek majd a járvány elmúltával.

Itthon a szabadidőmben közösségi szervereket építek ki és működtetek, online játékokat fejlesztek, valamint 3D-ben tervezek-nyomtatok. A tanulás és a szakkörök mellett teniszezni járok, de squasholni és pingpongozni is szeretek.

Nagyon izgalmas számomra mindaz, amit majd a jövő tudományos és technikai fejlődése hozhat. Szeretek kitalálni és megépíteni dolgokat – majd látni, hogyan működnek, és az alapján tökéletesíteni az elgondolásaimat. És mindezt szívesen be is mutatom, el is magyarázom másoknak.
Nagy vágyam eljutni valamelyik kategóriában a WRO robotikai olimpia világdöntőjéig, illetve egyszer majd egy IT-világcégnél szerezni szakmai tapasztalatokat. Jó lenne a tudásomat olyan területeken felhasználni, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a jövő világa élhetőbb legyen számunkra.

Kedvenc mondásom, egyben mottóm Elon Musktól származik: „Mindenképpen kíséreld meg jobbá tenni a világot, mert az ellenkezője értelmetlen.”

Mentoraim, segítőim: itt az iskolában Kissné Bogoly Nóra informatikatanár és Báthori István informatikus, valamint Nyári A. Ildikó osztályfőnököm; MERLIN Ház – Nemes Péter; Czirjákné Mándity Ivett tutorom – MATEHETSZ, illetve „menedzserem és PR-osom”, az anyukám 

Facebook: #Nemzeti Tehetség Program – 1823 (www.facebook.com/1823.hu/ )

Instagram: #nemzetitehetsegprogram (www.instagram.com/nemzetitehetsegprogram/ )