Nemzetközi szakértők benovásával 730 nap alatt készült el Beethoven eddig csak vázlatokban létező, utolsó műve. A Beethoven X projekt keretében a mesterséges intelligencia több mint 2 millió hangjegyet komponált a zeneszerző stílusában.

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a Deutsche Telekom kezdeményezésére alakult meg egy zenei és technológiai szakemberekből álló csoport, mely arra vállalkozott, hogy a rendelkezése álló dallamfoszlányok alapján a mesterséges intelligencia bevonásával alkossa meg Beethoven X. szimfóniáját.

A darabhoz a mesterséges intelligencia, melynek fejlesztése Ahmed Elgammal és Mark Gotham nevéhez fűződik Beethoven egész életművét, alkotási módszerét és stílusjegyét is alapul vette. A mű elkészülte után a meglehetősen gépies eredményt Walter Werzova osztrák zeneszerző vizsgálta felül és ő volt az, aki emberi érzéseket, lelket vitt a zenei anyagba.

Az október 9-i világpremiert követően a magyar közönség október 13-án ismerheti meg a Beethoven X projektet egy szakmai beszélgetés keretében, melyen Bősze Ádám zenetörténész, Szertics Gergely, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium partnerkapcsolati vezetője, és Szabó Béla, a Magyar Telekom márkakommunikációs igazgatója vesznek részt.

A Hagyományok Házában tartott, Algoritmusok finomra hangolva elnevezésű eseményen a gépi zeneszerzés kulisszatitkait Nagyfi Richárd, a Cambridge Mobile Telematics AI szakértője ismerteti, majd egy vetítést is megnézhetünk, melyen Cameron Carpenter orgonista és a Bonni Filharmonikusok adják elő a X. szimfóniát. A szakmai napon Rohmann Ditta és Berecz Mihály játsszák Beethoven műveit.

forrás: hvg